Efterbehandling af trægulve

31 marts 2021 Maya Hindsberg

Når du har fået slebet dine gulve hos gulvkanonen, skal du vælge din efterbehandling. Det kunne f.eks. være lud og sæbebehandling. En lud og sæbe behandling er dog god, hvis du ønsker at få eller bevare et lystudseende gulv. For at få det lyst og stoppe gulningnen, kan du behandle med lud. Luden skal lægges jævnt på brædderne, og have tid til at tørre, hvorefter det slibes let. Lud beskytter dog ikke træet, og derfor skal det behandles med f.eks. sæbe. Det er nemlig med til at give gulvet et flot og rustik overflade.

Hvis det bliver gjort ordenligt, vil det også være rimelig modstandsdygtigt over for slid. Det kræver dog en del vask, og er ikke nær så solidt som en olieret eller lakeret overflade. Der er mange muligheder med sæbebehandlede gulve. Hvis du bruger en hvidpigmenteret sæbe, vil du f.eks. kunne fremhæve og bevare det hvidskurede look, hvilket mange synes er pænt.

Oliebehandling

Oliebehandling er også en mulighed. Her bruger du en hærdende olie, som kan fås med og uden hvidpigmentering. Hvis du vælger en hvidpigminteret olie, bruges den oftest på ludbehandlede gulve eller lyse træsorter, hvis du stadig ønsker et lyst udseende gulv. 

Fordelen ved oliebehandling er, at det giver en smuk, silkemat overflade, som samtidig også er ret modstandsdygtig over for både smuds og slid. Det er altså et godt kompromis, mellem lakkens slidstyrke og sæbens udseende. For selvom oliebehandlingen ikke giver en lige så stærk overflade, så får du dog muligheden for at rette op de steder, hvor der er blevet slidt meget. F.eks. ganglinjer eller rundt om spisebordet.

Hvis du vælger at lakkere dit gulv, får du en ret slidstærk overflade, som hverken kræver meget rengøring eller vedligeholdelse. Desværre skal hele laklaget fjernes med en afslibning, hvis der først er kommet ridser og hakker i gulvet.

Flere Nyheder